Besplatna procjena odlikovanja

Koliko to vrijedi? Najčešće pitanje koje čujemo kod odlikovanja, kao i kod ostalih kolekcionarskih predmeta. Odgovor nije uvijek jednostavan.

Kao i kod svih drugih predmeta u ljudskoj civilizaciji, postoje rijetka i skupa odlikovanja, kao i ona jeftina. Rijetkih nema puno i zato su skupa. Jeftinih ima na hrpe i zato su jeftina. Srednja klasa odlikovanja vrijedi ako je dobro očuvana, a ako nije, onda ni vrijednost nije značajna.

Pojedina odlikovanja, a osobito ordeni, dodjeljivana su samo visokim dužnosnicima. Takva odlikovanja nisu bila dostupna običnim „smrtnicima“ i ona su u pravilu rijetka i skupa. Osobito su skupa ako su pripadala poznatim osobama. Vrlo često su takva visoka odlikovanja izrađena od plemenitih metala i ukrašena dragim kamenjem, a što značajno utječe na njihovu tržišnu cijenu.

Postoje međutim i odlikovanja, osobito medalje, koje su dodjeljivane praktički „svima“. Takva odlikovanja dijelila su se „šakom i kapom“ i kao posljedica toga, tržište ih je prepuno. Vrijednost im je minimalna.

Neka odlikovanja su uredno sačuvana sa diplomom ili uvjerenjem i pripadajućom kutijom. Takva kompletirana odlikovanja vrijede više od onih koja nemaju kutije i dokumenta. Oštećena odlikovanja baš nisu na cijeni, osim ako se ne radi o odlikovanju neke poznate osobe.

Za procjenu vrijednosti ordena i medalja bitni su sljedeći čimbenici: očuvanost i kompletnost, rijetkost i potražnja na tržištu. Bez ta tri elementa ne može se upuštati u postupak procjene vrijednosti odlikovanja.

Svima kojima treba procjena ordena i medalja, neka se jave putem Kontakta. Besplatno procjenjujemo pojedinačne komade. Za procjenu cijele zbirke treba puno vremena, tako da takve poslove ne možemo obavljati besplatno.