Kako da prodam ordene i medalje?

otkup odlikovanja ordena medaljaKod nas ljudi u pravilu nasljeđuju ordene i medalje od svojih predaka i rođaka. Jedan dio novih vlasnika želi zadržati odlikovanja za uspomenu, dok drugi dio ne vidi u tome neku uspomenu i želi se toga riješiti. Što sto time napraviti? Kako ta odlikovanja najbolje unovčiti?

Što ne raditi?

Prije svega treba izbjeći glavne pogreške: odlazak u „otkup zlata“ ili „zalagaonicu“. Otkup zlata i srebra plaća samo vrijednost plemenitih metala (u pravilu ispod burzovne cijene) ako su odlikovanja od srebra ili zlata. Oni takvo odlikovanje potrgaju i zadrže samo onaj dio koji je od plemenitog metala. Zalagaonice se bave širokim asortimanom roba i ne posjeduju stručno znanje o faleristici koje bi Vam garantiralo najbolju otkupnu cijenu.

Koliko vrijedi odlikovanje koje imam?

Najvažnije je utvrditi koliko orden ili medalja trenutno vrijedi na tržištu. Vrijednost odlikovanja ovisi o više faktora. Neki od njih su: koliko je odlikovanje rijetko, kako je očuvano, da li je kompletno i kolika je potražnja na tržištu. Iskusni stručnjak zna točno odmjeriti ove faktore i na taj način napraviti adekvatnu procjenu vrijednosti.

Treba uvijek imati na umu da cijena pri kupovini i prodaji nije ista. Kada se odlikovanja nude na prodaju, cijena je u pravilu niža u odnosu na prodajnu, budući da onaj tko kupuje treba ostvariti zaradu. Sve ovisi o tome koliko odlikovanje vrijedi i kolika je potražnja među kolekcionarima. Što je odlikovanje skuplje i vrijednije, to je postotak marže manji i obrnuto – marža na jeftine i česte primjerke je velika, budući da malo vrijede i treba puno vremena čekati da se dalje prodaju.

Gdje prodati odlikovanja?

Mi već dugo trgujemo faleristikom (ordeni, medalje, vojne oznake) i imamo dovoljno iskustva i znanja da Vam možemo nuditi vrlo povoljne cijene pri otkupu. Ne trebate gubiti vrijeme po „otkupima zlata“ i sa „ekspertima“ iz zalagaonica.

Mi uvijek plaćamo više od antikvarijata i zalagaonica!

Kod nas je isplata odmah u gotovini, bez čekanja i komplikacija. Za sve upite obratite se na Kontakt.